There was an error in this gadget

pembuka bicara~

AIDA~ i'll be as d soft meaning of <-- as my family called me!



EID ~ i'll be as my fwenz loved me so much-i know



Tuesday, September 14, 2010

Terima kasih Tuhanku Ya Allah...

Ya, Alhamdulillah.... hari ini Allah masih memberi pinjaman nafas buat kita....
Ya, Alhamdulillah juga kerana hari ini Allah memberi kesempatan untuk menziarahi teman2 dan kaum keluarga di Aidilfitri yang mulia ini...
Terima kasih juga Ya Allah kerana hari ini Allah memberi kesempatan buat diri ini untuk melatih diri menjadi pemimpin, meskipun saya masih menganggapnya satu kekurangan yang amat sangat sehingga memerlukan pengorbanan dari orang lain.. Maafkan saya teman, sungguh itu bukan dalam jangkaan saya dan bukan dlm pengetahuan saya.
seperti selalu , saya selalu menjangkakan akan boleh, tetapi tidak boleh...
MAAF saya pinta~
saya tidak bisa memuaskan hati semua pihak.
saya lemah.
saya kerdil.
saya tidak sempurna.
TAPI saya akan berusaha dan terus berusaha untuk menjadi yang terbaikk akan datang dengan izin YANG MAHA KUASA~


TERIMA KASIH TUHAN~

Wednesday, August 25, 2010

sudah terjawab...

salam.
tadi ade tazkirah melalui corong-corong speaker yang bersepah kat semua lorong-lorong yang ada kat Mahallah Ummu Salamah ni ha.. :)
Its all about "jangan suka memberontak dan membantah"
YE !! agak terasa di situ.... huhu. yelah anak remaja mmg suka memberontak n kalo boleh setiap perkara nk ditanya nyer, tapi mase kat field trip ke Yakult, senyap suda~
ok aku nak tulis ape yang aku denga+ingat. walaupun esok aku akn ade kuiz, xpe oleh kerana takut lupa(aku kuat lupa sekarang) so aku membuat keputusan untuk tulis sekaranggg !
ehmmm... post yyg sebelum ni, cerita saya ttg politik bukan?
masih ingat lagi?


Nabi Muhammad SAW pernah bersabda yang bermaksud:
Sesiapa yang sanggup meninggalkan pertengkaran sedangkan dia adalah dipihak yang salah, Allah akan membina untuknya sebuah rumah di tepi syurga. Dan barang siapa sanggup meninggalkan bertengkar sedangkan dia adalah berada di pihak yang benar, Allah akan membina untuknya sebuah rumah di tempat tinggi di dalam syurga.

itu hadith nabi. perihal membantah, ni sebab pemimpin, kan post sebelum ni ckp pasal ini dan itu. tapi ada juga hadis nabi kata jangan membantah pemimpin itu meskipun dia pmimpin yang fasik, jalankan segala perintah nyer selagi tak bertentangan dgn syarak. same lah yang tak suka n*j*b tuh, nak tak nak kita kena juga hormat dia sebagai pemimpin kita. byk dah dengar cite pasal dia, tapi kita kena ingat semua tu Allah je yang tahu... 

alamak! lupa suda~ pe g ek takpe2 ngantuk suda so need to go now... 
maaf seandainya bicara jariku masih belum menemui ketepatan nya~

Saturday, August 21, 2010

apa yang kita nak xsemestinya kita dapat !

its okay! itu yang aku suka cakap kalau aku xdapat ape yang aku nak. but macam mana kalau orang itu memang xleh nak terima keadaan yang keadaan tu memang camtu...? aish, its hard to say, lagi2 kalau dia tu kawan baik kita sendiri? how? camne?
this is where the concept of redha should be practice,,,
why?
because redha tu lah penguat jiwa.... selagi kita xterima takdir yang telah disuratkan untuk kita, selagi tu lirik mata tuh xpernah lepas dari melihat benda yang berkaitan.
aku ada seorang kawan, yang sangat2 tabah ! dia kehilangn ibu tercinta tahun lepas.. n now her father nak kawen lagi... dia tak boleh nak terima because her-future-mother-maybe muda sangat.. mcm kakak ! but wait, im not going to kutuk or what so ever, TETAPI i juz want to say that, life is not like the drama that we have seen before.. drama tu kita yang tentukan ending dia macam mane,, tetapi life is decided by ALLAH SWT. Put a pity on her, for her test. But how about our test? are you really ready?? please answer.. silently !
somethinf crossed my mind- kita sudah membuat perjanjian dengan YANG MAHA ESA yang kita sudah setuju untuk menanggung segala apa yang akan kita hadapi di dunia ini bukan? but now, kita x terima? bukan kah kita telah bersetuju ?? fikir-fikir kan.....

ON THE OTHER HAND...
its all about politics, i've followed this one blog. according to his blog, he said pemimpin2 negara kita ni semua ajen yahudi... sejauh mane kita leh percaya???
but i juz take the prinsip of sekadar membaca.. sebab kalau kita percaya, kita dikira menuduh..
IA ! memang kita kata kita kata n*j*b itu, n*j*b ini, tetapi ade bukti?
IA ! bila kita tanya, mane tahu? dr pembacaan....
Boleh tak nak tanya? dr mane sumber tu?
Bukan ke kalau kita percaya bulat2, tanpa bukti, kita akna dikira menfitnah?


okeh... konklusinya... mari kita sama beristighfar sebab mungkin ada yang telah terlanjur kata....
TETAPI make sure lepas ini kita tidak akan mengulangi perkara yang sama.. Insya Allah...


ON THE LEG pula... hehe~
mggu ini terlalu preasure !!! but in bulan Allah yang mulia ini, semuanya seakan mudah.... kalu tgk betul2, mase malam, lepas isyak je mmg xkan belajar sebab pergi terawih... macam xsempat kan? ye lah, abes pukul 10, lagi berapa jam sangat lah ek.... tetapi, semuanya tenang, kerja pun mudah jer.. =)
RAMADHAN AL-MUBARAK~

Monday, July 5, 2010

si kecil !!

seawal jam 5.30 pagi, ibu kepada anak itu akan mengejutkan anaknya, "bangun2, nanti bas lambat." anak kecil itu, sambil menggosok matanya, terus menyarung baju di dalam almari, hanya dengan membasuh muka, terus meredah kesejukan hening pagi itu...
Ibu anak itu akan menyediakan makanan untuk santapan anaknya ketika berada di rumah ibu bapanya...

anak kecil itu, hidup berdikari seawal umur 5 tahun... kakak dan abangnya perlu tinggal di rumah datuk mereka dek kerana kesusahan yang melanda keluarga merekaa..

12.00 pm- waktu makan tengahari. anak kecil itu sangat asyik menjamu selera yang disediakan oleh ibu nya itu walaupun di waktu ini, kawan-kawan mereka sedang disuap oleh ibu bapa mereka.. Dia makan sendiri, suap sendiri, basuh pinggan sendiri.. semuanya dilakukan sendiri.. pergi ke sekolah, tanpa sekalipun niat untuk ponteng, tidak seperti kawan-kawan nya.. tahniah ya anak kecil!

6.30 pm- waktu pulang ke rumah, anak kecil itu perlu menunggu bas untuk pulang ke rumah sendiri. Dengan membawa beg sekolah yang sangat berat, anak kecil itu tetap kuat. di dalam bas, ada insan yang berhati mulia memberi anak kecil itu duduk, pastinya di hati insan itu,"kesiannya anak kecil ini.." oh anak kecil itu tidak pernah berharap untuk dikasihani.. sungguh!

itulah rutin harian anak kecil itu, tetapi anak kecil itu berbangga kerana dia menjadi insan yang sangat kuat berbanding kawan-kawan sepermainan nya... tahniah sekali lagi ya anak kecil!!

anak kecil itu sedang membesar, menjadi pemerhati dunia, tetapi ada ayat yang begitu mengguris hati si anak kecil," kamu mana dapat suap dari ibu kamu, ibu kamu kan bekerja.." YA! tetapi tanpa suapan ibu itulah, anak kecil itu jauh lebih menghargai apa ertinya hidup..

memetik ayat seorang penulis, "berjuang lah seperti rama-rama yang begitu tabah dalam proses membebaskan dirinya dari kepompong nya itu... kerana selepas dia yang berjaya melepaskan diri dari kepompong itu, rama-rama itu menjadi kuat mengibaskan sayapnya sepanjang hidupnya..."

IBU, KAU ADALAH RATU JIWA KU....

Friday, July 2, 2010

please do it!

hmm im not ustazah ok. huhu
juz to remind myself n you!
i have a friend, who like to see others people's potential. she/he will put on jelousy. hmm one day, he/she is actively make a story telling to anothers that he/she had a beautiful day with somenone that conduct her/his. hmmm the big question is :: dont you feel gifted that from my views, every each moment in ur life, ALLAH made a special fate for you...? for example -- you have such a good lecturer rather than us.. you have such a beautiful attraction compared to us-many people like you, dont you realize now? im not jelous, totally not!
but i want to make you realize that u r special than us you know~!!!!! so please do grateful! please, please, please!!!
you like to see others but be grateful for your own potential~
some doa i would like to share with you~
YA ALLAH, BANTU LAH DAKU DALAM BERIBADAT KEPADAMU
YA ALLAH, BANTULAH DAKU UNTUK BERSYUKUR KEPADAMU~

Friday, June 18, 2010

terima kasih cikgu!

Aku sedang menelaah setiap perkataan di dalam blog kamu cikgu.. sungguh aku hampir menangis kerana hari ini aku mengakui dan meyakinkan hati bahawa ada sesuatu hadiah yang Allah hendak berikan kepadaku setelah air mataku mengalir memikirkan kesalahan pemikiranku untuk tidak memasuki maktab setahun yang lalu..
IIUM - kenapa aku berbicara tentang kampus ku? teruskan membaca...
Tuhan, Kau telah memberikan aku hadiah.. aku tahu Kau sedang berbicara denganku, dengan memberikan aku ujian pada setiap hari, setiap detik, setiap saat. Aku menangis kerana kepahitan semalam, kerana kegagalanku memenuhi harapan ibu ku. namun percayalah aku memikirkan dirimu ibu !
berbalik kepada iium , why Allah fated me to be here? the answer is Allah nak aku berubah, dan Dia meniupkan aku semangat dengan menemukan aku dengan cikgu yang cukup, cukup,cukup menyedarkan aku. YA! mungkin aku akan terlupa seusai aku update blog aku, but aku akan mengingati nya setiap kali aku membuka blog kamu cikgu !
who is that teacher?
SHE IS MADAM RAHIMAH ISMAIL.

she is the one who made my life such a priceless things that i will value everytime!
terima kasih cikgu, kerana setiap bicara cikgu membuahkan satu harapan dan semangat untuk saya. SEE! Allah tidak pernah membiarkan hambanya dalam kesedihan selama-lamanya~ biarpun setahun yang lalu aku pernah menangis kerana all sort of things, but arini ALLAH telah mnngurniakan ilham(my favourite name) buatku.
TERIMA KASIH TUHAN KERANA SURATAN TAKDIR YANG TELAH KAU TAKDIRKAN BUATKU BISA MENYENTUH HATIKU....

Thursday, June 3, 2010

SUARAKUBERHARAP

di sini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu
masih tanpamu

bila esok hari datang lagi
ku coba untuk hadapi semua ini
meski tanpamu meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku di sini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini ku bertahan...

suara dengarkanlah aku
apa khabar nya pujaan hatiku
aku di sini menunggu nya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu di hatinya
aku di sini masih menunggu nya
masih berharap didalam hatinya

kalau ku masih tetap di sini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu aku menunggu

suara dengarkanlah aku
apa khabar nya pujaan hatiku
aku di sini menunggu nya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu di hatinya
aku di sini masih menunggu nya
masih berharap didalam hatinya

aku menunggu insan itu....andai dia tidak kunjung tiba, aku redhaaaa~
p/s :: amacam?
cukup puitis?? kihkihkih